Mandel- og citronkrans med kanel og marcipan

8892

2 kranse

Danmark

 

3 dl mælk

50 g gær

100 g smør ved stuetemperatur eller margarine

1 æg

4 æggeblommer

85 g sukker

½ tsk. salt

Fintreven skal af 1 citron

800 g hvedemel

 

Fyld:

40 g sukker

1 tsk. stødt kanel

4 æggehvider

200 g mandler

200 marcipan

 

Pensling og pynt:

1 æg

½ dl abrikosmarmelade - helst uden frugtstykker

1 spsk. vand

 

Mælken sættes over, så den bliver håndvarm, og hældes over den smuldrede gær i et fad. Rør, til gæren er opløst.

 

Tilsæt smørret i små klatter og derpå ægget, æggeblommer, sukker, salt og den fintrevne skal af en vasket citron. Rør rundt.

 

Melet røres i, og dejen æltes blank og smidig og stilles til hævning i fadet under et viskestykke i en halv times tid.

 

Fyld:

Bland fyldet sammen, mens dejen hæver. Mal mandlerne og riv marcipanen ned i dem. Tilsæt sukker og kanel og til sidst æggehviderne. Rør det sammen til en jævn og smidig masse.

 

Læg dejen på et melstrøet køkkenbord, slå den ned og del den i to lige store dele. Rul dem ud i to rektangulære stykker og bred fyldet på. De rulles sammen fra langsiden til pølseforme. Flæk hver pølseform ned langs midten med en kniv og sno dem rundt om hinanden med snitsiden øverst. Læg de snoede stænger på ovnplader, beklædt med bagepapir, og form dem til kranse. Tryk skærefladerne godt ned, så de ikke går op ved efterhævningen. Stil kransene til efterhævning i ca. 40 min.

 

Indstil ovnen til 200G

 

Pensling og pynt:

Pensl de færdig hævede kranse med det letpiskede æg og bag dem i ca. 15 min.         

 

Giv marmelade og vand et opkog og pensl den varme blanding ud på kransene, så snart de er taget ud af ovnen. Det er ikke nødvendigt, men vil give brødet en flot glans.