Smørkage med kagecreme og rosiner

7922

1 stk.

Danmark

 

30 g gær

1½ dl kold mælk eller fløde

1 æg

1 spsk. sukker

½ tsk. saft

1 tsk. kardemomme

250 g mel (4 dl)

175 g smør eller margarine

 

Kagecreme:

2 æggeblommer

2 spsk. sukker

1 spsk. maizenamel

2½ dl fløde (13 %)

1 stang vanille eller 2 tsk. vanillesukker

 

Fyld:

50 g rosiner

3-4 spsk. hakket pomerans eller sukat

50 g grofthakkede nøddekerner

 

Glasur af flormelis rørt sammen med lidt vand eller rom

 

Udrør gæren i den kolde mælk eller fløde. Tilsæt de øvrige ingredienser, undtagen fedtstoffet og ælt dejen sammen. Rul straks efter dejen ud til en firkantet plade, 1 cm tyk. Fordel tynde skiver af fedtstoffet over 2/3 af dejen.

 

Fold dejen i tre lag — først den side, der ikke er belagt med fedtstof. Rul dejen ud til 1 cm tykkelse. Fold i tre lag og lad den hvile koldt 10 min.

 

Rul atter i ud og fold — dette gentages 3 gange i alt.

 

Rul 1/3 af dejen ud til en rund plade og beklæd en smurt springform hermed, 24 cm i diameter.

 

Kagecreme:

Pisk æggeblommer og sukker sammen og pisk maizenamel i. Bring fløden i kog med den flækkede vanille. Hæld den koghede fløde i æggemassen, mens der piskes. Hæld tilbage i gryden og bring cremen i nærheden af kogepunktet, mens der piskes — cremen må ikke koge. Smør et lag creme på dejbunden og fordel lidt af rosinerne og sukaten herpå.

 

Rul resten af dejen ud til en aflang plade. Kom resten af cremen herpå og drys med rosiner og sukat. Rul sammen som til en roulade. Skær i 1-2 cm brede stykker, som sættes i springformen med sniffladen opad.

 

Drys med de hakkede nødder. Lad smørkagen hæve på et lunt sted i 20 min. Bag ved 200-225G i ca. en halv time. Lad smørkagen svale helt inden der kommes flormelisglasur på.